Vrijwilligers buurtbus

Vrijwilligers buurtbus Prinsenbeek 216 voorzien in behoefte


De Buurtbus tussen Prinsenbeek (Fietsbrug) en winkelcentrum Etten-Leur bestaat op 15 november 2012 precies 5 jaar en heeft in die periode zijn bestaansrecht bewezen. Sterker nog: het is een doorslaand succes. Jaarlijks maken zo'n 13.000 passagiers gebruik van deze buurtbus en zijn laaiend enthousiast.
De vrijwilligersclub, bestaande uit 18 mannelijke personen, rijdt met een busje van Arriva op de oude lijn 116. In totaal doen zij 19 haltes aan, dus dat is best doorwerken. Zeker omdat zij tussentijds op de route ook nog wel eens stoppen, voor iemand die slecht ter been is en helpen iedereen met in- en uitstappen, die een rollator heeft.
Puntje van kritiek is de krappe dienstregeling, zoals die door de Provincie Noord-Brabant is vastgesteld. Wij zouden eigenlijk wel wat meer ruimte willen hebben.
Voorzitter Jack Foesenek raakt niet uitgepraat over de mooie kanten van de Buurtbus, zoals de vriendelijk passagiers. "Iedereen bedankt ons bij het uitstappen, van ouderen tot scholieren".
 
De Buurtbus rijdt 6 dagen per week, van maandag tot en met vrijdag, elk uur vanaf Velsgoed Prinsenbeek
van 07.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur. Er kunnen namelijk maar 8 mensen meerijden. Maar er zijn ook rustige perioden. Dan ontstaan vaak hele gesprekken tussen passagiers en chauffeur. Mensen willen hun verhaal kwijt. Soms lijken we wel sociale werkers. Het zijn vooral ouderen die van de Buurtbus gebruik maken.
Vanaf januari 2013 gaat de Buurtbus Prinsenbeek werken met de OV-chipkaart. De bus is eigendom vanaf 14-12-2014 van Arriva.
De vrijwilligersvereniging krijgt subsidie en heeft reclame-inkomsten. Van dat geld krijgen de vrijwilligers dienstkleding en worden er ook extraatjes van betaald.
In Café-Zaal 't Veehandelshuis hebben de vrijwilligers het eerste lustrum gevierd.
Inmiddels hebben er mutaties plaatsgevonden onder de vrijwilligers en is de aanvangsroute en eindroute vanuit en naar Prinsenbeek gewijzigd.